aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2013 március2013 december2012 szeptember2009 december2010 szeptember

Számlálók, számlálandók és az ő lelkiviláguk

Szerző:
Admin
2008 október 31 05:08
Szinte miden oldalon található valamiféle számláló; kinél rejtve, hogy csak a rendszergazda lássa a forgalmat, kinél kitéve központi helyre; kinél diszkréten, kinél feltűnő grafikával. Van aki maga bütyköl számlálókat, van aki bevált gyári statisztikai oldalakat használ fel. Ez rendjén is van így, minek kínlódni, mikor valaki már elvégezte helyettünk a munkát és hivatkozhatunk rá, tehát sok ezren használnak eleve előre gyártott számlálórendszereket.
Mi saját magunk készítettünk számlálót, amely össze van kötve egy grafikus statisztikai oldallal  is. Mivel non-profit oldal vagyunk, nincs jelentősége a találatok számának, leginkább érdekességnek tartjuk, hiszen egyéb visszajelzésekből úgyis következtethetünk arra, hogy sokan nézegetnek minket (ezért sem használunk agresszív „fórum-linkelgetéses” marketinget, illetve ezért sem kötünk főoldalas cserebanner üzleteket (minden számunkra fontos oldalt elhelyezünk természetesen a „Hasznos oldalak”-ra, de csak az információk miatt – illetve néhány partnerünk linkje is kint van, mert így segíthetjük a munkájukat).
 
A számlálónk a fenti hozzáállásnak megfelelően pörgésmentesített és elég szigorú algoritmus alapján dönt úgy, hogy egy látogató „új” vagy „visszatérő”. Tudomásunk szerint szigorúbb sok gyakran használt rendszernél (mystat, statcounter, stb…): nézi, hogy mikor léptél utoljára az oldalunkra és ha kevesebb, mint fél órája, akkor alapból visszatérőnek tekint, aztán nézi, hogy az uccsó látogatásod óta jött-e belépő tíz másik IP-ről? Ha nem, akkor újra kezdi a fél órát és visszatérőnekl tekint.
 
A rendszer működik, megbízható, visszaellenőrizhető (igaz a bénaságom miatt egy-két hónap részletes állománya lekerült a szerverről, de idővel majd visszapakolom, ám az összesítő stabil). Még egyszer jelzem, az adatok csak érdekességként vannak fent, üzleti jelentőségük nincs.
 
Néha ránézek a logokra és az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy magyar IP-kről néha rövid 1-2 perc alatt sok tíz találat érkezik a főoldalra. Először csak átfutottam rajta, mert a keresők robotjai gyakran csinálnak ilyet (ezért a google „bejárásait” már nem is logolom …minek, csak gyűlnek tőle a byte-ok és semmi haszna, ha látom, mit nézeget egy buta robot), ám tegnap szemet szúrt. Mi lehet az oka?
 
Beszélgettem egy-két web-bubussal és ők azt mondták, hogy valaki vagy nagyon be akar jönni az oldalunkra vagy nagyon tesztelni akarja a számlálónkat. Az idióta!… Mer’ minek akar nagyon bejönni? Annyira túrázni szeretne? Akkor miért nem jön be egyszer és néz körül rendesen? Csak nem rosszban sántikál? :D
 
Ha meg a számlálót nézegeti? Miér’ nem nyugszik bele az istenadta, hogy a sűrű frissítéssel nem zavarja össze a rendszert, csak a „visszatérő vendégek” számát növeli (azt is kiírja a Statisztikai oldal valahol, bár annak aztán végképp nincs jelentősége (nagy részét keresőrobotok mívelik)? Miér’ nem hiszi el, hogy bizony, a sétafika nem számol el minden kattintást, hogy növelhesse a látogatók számát? 

Na mindegy. Ha rossz szándékkal jön az illető, szólok, hogy „tudom, hol lakik és bántani fogom a kutyáját”! :DDD Ha meg számlálót akar pörgetni, akkor kívánok neki jó egeret, billentyűt és izmos mutató ujjat ( bár én bemutatnám neki a középső ujjamat is így virtuálisan ) … ;-)