aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2014 március2007 június2012 december2015 december2011 szeptember

ÉszaK Burgeland

Szerző:
János
2009 augusztus 01 02:39
Augusztus 1én, reggel 7 órakor, indultunk a Széna térről, egy 21 fős, légkondicionálóval és DVD lejátszóval felszerelt kisbusszal. Most csak 15-en utazunk Ausztriába.
A mosonmagyaróvári egészségügyi pihenő után, először Köpcsénybe (Kitsee) mentünk, ahol a Batthyányi kastélyt szerettük volna megnézni, ez sajnos nem sikerült, mert már nem mint múzeum működik, csak színházi előadásokat tartanak a bejárat előtt. Azért láttuk a boldoggá avatott szemészorvos, Batthyányi Strattmann László emléktábláját a bejáratnál és fényképeket is tudtunk készíteni a kastélyról és a parkról. A községben működik a Hauswirth nevű csokigyár, melynek termékeit, kóstolók alapján, kedvezményesen meg lehetett vásárolni. Utastársaink éltek is a rendkívüli alkalommal.
Innen Hainburg városába utaztunk tovább. A hegy oldaláig mentünk a busszal, majd onnan, a szerpentinen gyalogoltunk fel a várba, ahol a kápolna megtekintése után még gyönyörködtünk egy kicsit a város panorámájában, majd továbbmentünk Eckartsauba. Itt, azt a vadászkastélyt tekintettük meg, amelyet eredetileg Ferencz Ferdinánd főherceg részére alakítottak át vizikastélyból, vadászkastéllyá. Itt töltötte utolsó ausztriai hónapjait IV. Károly király és Zita királyné, itt őrzik a magyar trónról történő magyar nyelvű lemondó nyilatkozatának másolatát.
Orth an der Dunau, következett, ahol a Orth-i kastélyba, a Nemzeti Park központja is működik. Itt tettünk egy kis sétát, és a szigeten kicsit közelebbről megtekinthettük a természet élővilágát. Ezután, egy programon kívüli ráadás volt, a pazarul helyreállított SCHLOSSHOF kastély és barokk park együttes. Mindenki örült a plusz látnivalónak.
Hazafelé még megálltunk egy Mosonmagyaróvári benzinkútnál kávészünetre, így este 21.30-ra, értünk vissza Budapestre.
Következő utunk Ausztriába, akkor indul, ha összejön a minimum 12 utas. Ekkor Burgenland déli részébe utazunk, Doborján (Liszt Múzeum) -KABOLD - LANDZSÉR - és LÉKA várait tekintjük meg.