aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2012 december2010 szeptember2011 szeptember2010 szeptember2011 december

zala értékei

Szerző:
János
2010 április 10 23:28
Herczeg Erzsi beszámolóját közöljük. Köszönjük, hogy megírta.

Zala értékei - buszos kirándulás


Szombaton 7 óra után pár perccel indultunk a Széna térről,és meg sem álltunk Balatonmagyarodig.Közben áthaladtunk a Sión,a Körösvölgyi hidon, láttuk a Balatont,távolban Tihanyt és Badacsonyt.

Az első állomásunk a Kányavári-sziget volt,ahova egy szép fahidon keresztül jutottunk.A vízen több madárcsaládot is láttam,de túl messze voltak,így nem tudom milyen fajták.Egy tisztásra érkeztünk,amelynek közepén egy kilátó állt,ahonnan beláthattuk az egész tavat.Egy tanösvényen haladtunk végig,ahol táblák mutatták,milyen fajta madarak találhatok.Én csak egy nagy fehér madarat és egy kárókatónát láttam elrepülni,de a vízen ,egészen közelről egy vadkacsát és egy hattyút is láttam.

Innen indultunk tovább Zalavárra,ahol elöször Cirill és Metod,valamint Szent István emlékművét néztük meg,majd bementünk a KIs-Balaton Házba,ahol a Kis-Balaton élővilágáról,Zalavár történelméről és Fekete István "Tüskevár"-ának stilizált helyszíneiből ,mint például Matula bácsi kunyhója, volt kiállítás.A parkban Szent István kápolnát néztük meg,majd bejártuk Szent Adrián bazilika romjait.

A Kis-Balatont elhagyva,Kehidakustányba mentünk a Deák-kúriába.Itt végigvezettek minket a kúrián.Láttuk többek között Deék Ferenc keresztlevelét,bútorai,pecséteit,használati tárgyait,fargványaités írásait.Volt egy kis házi kápolna is és egy gyönyörű hímzett fotel,amelybe Deákon kivül csak Sissy ülhetett bele.

Ezután Kallósd következett,ahol a temetődombon levő Kerek templomot néztük meg.Gyönyörű, rózsaszín gyümölcsfa sor között mentünk fel a templomhoz.A temetőben sok érdekes sírt és fát láttam.A templom kicsi,de nagyon szép.Még egy keskeny lépcsön a karzatra is felmentünk.

Zalaszentgróton nem álltunk meg,hanem egyenesen Sümegre mentünk.Itt elöször a Boldogasszony Fernces Kegytemplom freskóiba,barokk oltáraiban,orgonájában gyönyörködtunk Megérkezett a Püspöki palota gondnoka,aki végigkalauzolt bennünket az épületben.Kivülről nagyon leromlott állapotú,de annál szebb az eredeti szépségében megmaradt képolna és könyvtárszoba.A kápolnában a gondnok minden freskóról elmondta ,mit ábrázol ,vagy jelképez.A könyvtárszoba mennyezete is gyönyörű volt.Itt egy több milliót érő üveg kiállítást is láthattunk.Végigjártuk a palotán belül az összes kiállítást,végül az istálló épületében kiállított trófeákat,képeket,fotókat néztük meg.Még lementünk az "urunk mennybemenetele" római katolikus templomhozis,de hiába volt megbeszélve,nem tudtunk bemenni.Így nekiindultunk a várba.Közben még lefotóztam a honfoglaló hét vezér emlékköveit ,Kisfaludy Sándor és Szent László szobrát is.

A várban szintén elmaradt az idegenvezetés,sőt több helyiség nyitva se volt.Én a nyomdát,sütődét,pénzverdét néztem meg,majd az udvaron a kalodát.

Laci végig az úton ismertette velünk annak a helységnek a történelmi érdekességét, ahol éppen áthaladtunk. Hazafelé még egy DVD-t is levetített a Kis Balatonról és Zalaszentgrótról.

Velence környékén még egy legelésző őzet is láttam.

Köszönöm Jánosnak a szervezést,Janinak,a buszvezetőnek a bíztos szállítást,és Lacinak a sok értékes ismeretet és írásos anyagot.

Nagyon sok, szép élménnyel tértem haza.