aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2012 december2011 június2011 szeptember2009 december2011 szeptember2011 szeptember

Természeti értékek a Alföldön

Szerző:
János
2010 szeptember 18 20:34
Ezt a beszámolónkat DANKÓ KATI írta. Köszönjük neki.


A Természetvédő Turisták Köre és az Országjárók Köre szervezésében, most busszal a Duna-Tisza között található, Dunapatajt, Szelidi tavat, Kiskőröst, Bugacpusztát és Kiskunfélegyházát kerestük fel.

Utunk során Dunaújvárosnál (régi nevén Dunapentele) mentünk át, a Dunát átívelő, szép, új hídon, amit 2007-ben avattak fel.
Dunapatajon megnéztük az egykori Unitárius templomot, ami a környék egyedül álló építészeti alkotása, erdélyi stílusban épült, négy fiatornyos, zsindelytetős. Kulturális műhelyként is működik, rendezvényeket tartanak benne, most különböző hangszerek voltak kiállítva, citerák... A kazettás mennyezetét torockói népi motivumok díszítik. Majd megnéztünk, egy 19.sz.-ban épült igen szerény, egyszerű, nádtetős parasztházat, és annak gazdasági épületeit.

Nem messze innen terül el a gyógyhatású, szikes, Szelidi-tó. A Duna egyik holtágának maradványa. 4-5 km hosszú, 150-200m széles, 3-4m mély. A sok eső következtében most jó 10m-el kijjebb van a partja, mint szokott. A déli partján homokos, szépen kiépített strand van. A rendezett partszakaszon tettünk egy rövid sétát.

Kiskőrösön felkerestük a világon legismertebb magyar költőnk, Petőfi Sándor Emlékházát, itt született Petőfi 1823. jan. 1-én. A házban a család által használt eszközök, bútorok, róluk készült fényképek. A szülőház és a múzeum között szépen, ötletesen kialakított, különleges, kis park terül el különböző méretű, stílusú szobrokkal. A szobrok Petőfi verseit lefordító, külföldi költőkről készültek. A kis város főterén nagy park, szélén templomok, közepén két forráskút. Gyógyfürdő, uszoda és strand is megtalálható itt. Vízminőségével egyedülálló 1050m mélyről tör fel, az 56C -os gyógyvíz. A közelben több új, nívós cukrászda, ahol szebbnél szebb kivitelű, dekoratív finomságok sorakoztak. Többet közülük meg is kóstoltunk.

Bugacpuszta a Kiskunsági NP legnagyobb területe. Itt áll az 1975-ben épült Pásztor Múzeum, ami egykori szárazmalom körvonalait idézi. Benne találhatók a pásztoréletre utaló tárgyak, eszközök, gazdag mintákkal kifaragott fatárgyak. Ezután kis sétát tettünk a legelőn, a fás területen és végül az ősborókásban. Vezetőnk sok értékre felhívta figyelmünket, megismertük e tájra jellemző fákat, virágokat és a legeltetés szükségszerűségét, mert e nélkül az őshonos növények, virágok az "özön" növények martalékává válna.

Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeum, az egykori Kiskunkapitányság székházában került elhelyezésre. A mai börtön múzeumban raboskodott több betyár. Ennek az időszaknak a hiteles ábrázolása miatt Európában egyedülálló a Magyar Büntetőjog emlékeit bemutató kiállítás. A múzeum udvarán egy Pajkos Szabó féle tornyos szélmalom is fel van állítva .A város főterén szép nagy park, Petőfi szoborral. Itt áll a Városháza az 1912-ben épült, a magyar szecesszió egyik nagyon szép alkotása. Falait Zsolnai majolikadíszítés, tetején mázas cserép.
Még rövid látogatást tettünk a Petőfi városi könyvtárban. 2008-ban fejeződött be teljes felújítása. A legmodernebb eszközökkel van felszerelve, szép környezetben olvashatnak, válogathatnak az idelátogatók. Rendezvényeket is lebonyolítanak benne. Az épület helyén volt Petőfi Sándor apjának fogadója és mészárszéke.

Köszönet a szervezőknek a sok új látnivalóért.
Ez volt az év utolsó, buszos útja, de szeretnénk jövőre is, sok ilyen szép úton részt venni.