f8f598
335310
6b8136
fcfbdc
nyar
2012 március2011 szeptember2011 szeptember2012 március2012 december2014 március

Hulla hó

Szerző:
Mars3696
2013 március 26 12:48
Havazik.
Mi meg pánikolunk. Vagy szídjuk Holle anyót. Esetleg fenyegetjük a Facebook-on.

Mert hogy ilyen tél még sohasem volt! Havas húsvét, jajj Istenem! Pedig dehogynem volt ilyen, példának okáért tavaly (2012-ben) is havazott Húsvétkor, pedig több mint egy héttel később volt húsvét mint idén. Nem ilyen szép nagy pelyhekben és kevesebb volt a légmozgás, így nem hordta halmokba a szál, de hó az volt. Sőt már májusban és júniusban is volt példa havazásra.

Na igen, de milyen hideg van! Hmm, ez sem példa nélküli. Megnéztem a neten és bizony többször is előfordult már ilyen „katasztrófa”. Magyarországon 1940 február 16-án jegyezték fel Görömbölytapolcán a leghidegebbet, mínusz 35 fokot. Persze ez február volt, de a lényeg, hogy most sincs példanélküli helyzet, hiába próbál a média vérfagyasztó szalagcímekkel paráztatni minket.

Újabb érdekes momentum a magyarázatok tömkelege. Ki-ki szájíze és vérmérséklete szerint. A kedvenceim:

- A globális felmelegedés okozza, mert lassan megáll a Golf-áramlat.

   Hát, izé! …A Golf-áramlat hazánk klímáját véleményem szerint nem befolyásolja ennyire, mivel kifejezetten kontinentális az éghajlatunk. Ami nálunk tengeri, abból pattogatott kukorica lesz.

- Az atomkísérleteknek most isszuk meg a levét!

  Hamarjában nem is tudom, mikor volt utoljára atomkísérlet az európai kontinensen, de szinte biztos, hogy hamarabb kellett volna éreztetni a hatásait.


- A környezetszennyezés miatt levegőbe kerülő porszemcsék váltják ki azt, hogy a vízmolekulák hamarabb kezdenek kristályosodni…


  Na, ez már egy jó kis áltudományos blöff, ami első hallásra olyan jó tudományosan igaznak hangzik. Ha valaki hivatkozik még valami jónevü (vagy épp ismeretlen) kutatóintézetre, akkor meg is kajoljuk. De! Álljunk meg egy szóra. A kristályosodást nem a hideg okozza véletlenül? Mi köze ennek a porhoz? Ha a por okozná, akkor a Szaharában egy-egy morcosabb homokvihar után a beduinokat belepné a hó, nem? A másik szépséges kamu pedig az, hogy mindent a környezetszennyezésre fogunk. De emlékezzünk vissza az Eyjafjallajökull izlandi vulkán kitörésére. Vulkanológus szemmel ez a komoly kitörésekhez képest olyan volt, mint egy vasárnapi ebéd utáni sunyi szellentés egy tankelhárító akna felrobbanásához képest. Mégis ez a földtani puki sokkal több port és gázt nyomott a levegőbe, mint a civilizációnk egy esztendő alatt.


- A havazásról is a Zorbán (vagy Abajnai) tehet!  Ne hitessük már el a politikusainkkal, hogy képesek ilyesmire.

De a kedvenc magyarázatomat Öreg Feri, a környékbeli kukásember adta (aki naponta végigjárja újrahasznoítható anyagokért a környéki kukákat). Ma reggel lementem kicsit sétálni és kérdés nélkül elmondta nekem:

- A hidegtől esik a hó. És azért van hideg, mert havazik.

Hát így!