f8f598
335310
6b8136
fcfbdc
nyar
2011 december2010 szeptember2016 szeptember2016 március2011 december2011 szeptember

Valahogy a Vörös-kőre

Szerző:
Mars3696
2013 július 24 11:17
A minimalista túrakiírás remek megoldás az útközbeni bizonytalanságok kiküszöbölésére.

Sikerült eléggé minimalistán kiírnom ezt a túrát, de így sem sikerült elvenni mindenki kedvét: végül hatan indultunk neki a túrának. 

A túrakiírásban nem szerepelt, hogy pontosan honnan indulunk, mint ahogy az semmilyen úton fogunk eljutni a pilisi Vörös-kő kilátóponthoz. A távot és szintet adtam meg miheztartás végett, de hát ezek nálam soha sincsenek kőbe vésve.

Nyavaja73 és Aszú autójával indultunk neki a parkolóból és úgy terveztem, hogy Leányfalunál a komp környékén parkolunk majd le. Hála a navigációs csúcstechnikának és a komoly helyismeretnek szépen benéztem és továbbmentünk. A falu végéről kellett visszafordulni, amikor rájöttünk a tévedésre.

Sikerült leparkolnunk és szerelvényigazítás után nekivágtunk a piros jelzésnek fel a Meteor-forrásig. A kaptatón szuszogva Somebody rákérdezett, hogy mikor lesz kocsma. Kocsma??? Nem lesz! De pedig a kiírásban szerepelt! …A többiek bőszen bólogattak. Hmm. 

A forrásnál megálltunk pihenni és mivel semmiféle konkrét útvonaltervvel nem rendelkeztünk, nem okozott gondot az újratervezés: menjünk le Pilisszentlászlóra a Gesztenyésbe. Kocsmának kocsma, az útvonal is szép. Nem szavaztunk, de mindenki egyetértett. Ennek megfelelően a következő elágazásnál a P+-on folytattuk utunkat az árnyas erdőben. A hőség ellenére itt teljesen elviselhető volt a meleg.

A térkép szerint a Lander Jenő emlékműtől létezik egy erdei út, ami levezet a betonútig, majd a patakon átkelve az Ókúti-völgyön keresztül délről megkerülve a Mányás-hegyet, elvezet a Szekrény-kőig. Nos, ez az út felejtős! Az aszfaltozott útig valóban szépen levisz, de aztán a patak szurdokában elvész és Te csak álldogálsz bambán és tétován, mint Kolumbusz amikor a Taj-Mahal helyett a karibi indiánokba botlott. Nem volt más választásunk, északnak vettük az
utunk a betonon, hogy majd bal kéz felé letérünk a Rókafogó-völgy felé valamelyik erdei úton.

Bringások kerülgettek minket, Márti rengeteg frappáns utat mutogatott, de mind jobb kéz felé nyílt, így ezeket kihagytuk. Végre megtaláltuk a megfelelő letérőt és nekivághattunk a rövidítésnek. Szokásommal és a gyakorlattal ellentétben egész tűrhető jelzetlen úton tudtunk haladni: csak egy helyen burjánzott az illendőnél jobban a szeder, de ez sem vette kedvünk. A K jelet elérve ezen folytattuk utunkat a búfelejtőig le a faluba.

A kocsma a megszokott hangulatát nyújtotta: olcsó és hideg sörike, amiből mindjárt be is nyomtunk két-két korsóval a nagy ijedtségre, illetve kényelmes asztalok, ahol elfogyaszthattuk az elemózsiáinkat. Szemben a cukrászda a szimpatikus cukrászlánnyal, aki simán beleegyezett, hogy átvigyem a kocsmába az Ekler-fánkot tányérostól  …szóval hamisítatlan kedves vendéglátásban volt részünk.

Sajnos semmi jó nem tart örökké: továbbindultunk. Visszamásztunk a Pap-rétre, innen pedig a P jel felé vettük az irányt. Lőrinc-laposát egy dózerúton megkerülve értük el lassan a kilátót. Mivel rajtam kívül senki sem hitte, hogy eljutunk a célig, készítettünk egy soron kívüli csapatképet több részletben. Ezt némi Photoshoppal sikerült egybemolyolni, így mindannyian rákerültünk.


Az utolsó métereken kaptatva pillantottam véletlenül a GPS-re és láttam, hogy pont 20 km-t gyalogoltunk! Megállítottam
tehát a többieket, hogy jelezzem: eddig tartott a túra, innentől nem kötelező, csupán fakultatív!A kilátóhoz azért mindenki feljött (kb. 50 métert kellett csak megtenni hozzá), illetve mindenki visszajött az autókhoz is. Nem is értem! De ne szaladjunk előre!

Az időjárást nagyon jól kifogtuk, a levegő alacsony páratartalma miatt nagyon széles panoráma fogadott minket: a Naszály megsebzett oldala zárta le észak felől, dél felé pedig Szentendre, odébb pedig Budapest. A túloldalon láttuk
Dunakeszit a lakóteleppel. Ez eddig nem is volt különleges, hiszen ha nincs köd, azért ennyi mindig látható. Most viszont tiszta kontúrokkal láthattuk a távolban a Mátra kúpjait, Ágasvárat, illetve észak-keletre a Karancsot.

Jól felmásztunk az emlékműre, innen is körbekémleltünk, fotózkodtunk, zászlózkodtunk, majd megettük maradékainkat és a piros jelen leereszkedtünk a szerpentinen vissza a Meteor-forráshoz. A reggeli szúnyogok vígan köszöntöttek
minket, örvendve, hogy újra láthatnak. Mi kevéssé őszintén örültünk nekik, ezért nem is időztünk sokat, hanem lementünk a faluba az autókhoz.

Jó hangulatú, kellemes túra volt. A legjobb, hogy senki sem problémázott, amiért eltértünk a tervtől, mivel olyan nem is létezett. Úgy vélem, gyakran fogok hasonló túrákat szervezni.

Köszi, hogy velem tartottatok!