aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2012 december2011 június2010 szeptember2011 szeptember2014 március2010 szeptember

Mikulás és Karácsony

Szerző:
Admin
2013 december 25 11:58
Vicces, érdekes adatok, amik nem változtatják meg a világunkat.
Az ünnepek alatt az ember - jó esetben - néha kicsit lazíthat, olvasgathat. Ilyen alkalomból kifolyólag gyűjtöttem össze néhány adatot az ünnepünkről. Nem kötelező mind komolyan venni!!! 

Olaszországban , Spanyolországban, Görögországban és Németországban elvileg törvény, hogy a karácsonyi jutalom egy havi fizetés legyen.

​​Rudolfot, a piros orrú rénszarvast 1938-ban találták ki egy amerikai cég karácsonyi promóciója alkalmából.

A legnagyobb bevételt hozó ünnepi film a 2000-es Grincs volt Jim Carrey főszereplésével, amely 175 millió dollár bevételt eredményezett.

A karácsonyfa állítás vélhetően pogány hagyományokra vezethető vissza, de a legkorábbi ismert utalás egy 1570-ben kelt német röpirat, amely karácsonyfát ábrázol.

Az elektromos karácsonyfa izzósort Edward Johnson találta ki (építette meg) az USA-ban 1882-ben.

A legtöbb karácsonyi dalt a Beatles adta ki kislemezen.

Mikulás egy Szent Miklósról szóló holland népmese alapján jön Európa sok országában december 6-án, mvel a mese főhőse ekkor ajándékozta meg a szegény gyermekeket.

1947 óta Norvégia fővárosa Oslo minden évben küld egy nagy karácsonyfát Londonnak, hogy megköszönjék a második világháborúban kapott segítséget az angoloknak.

A karácsonyfa szimbólum a druidáktól származhat, akik hitték, hogy a fa (növény) lelke adományoz minden jót nekünk. 

A magyal koszorú Krisztus töviskoronáját jelképezi, míg a piros bogyók vércseppeket.

A görögök a karácsonyt január 7-én ünneplik, a régi Julián-naptár szerint, de a karácsonyi ajándékokat Újév napján nyitják ki.

Régebben az angolszász országokban a pulyka helyett a hagyományos karácsonyi étel egy főtt disznófej és a mustárt volt.

Sok teológus úgy véli, hogy Jézus nem december 25-én született, hanem valamikor szeptember környékén kr.e.6 és kr.u 30. közt (ez így viccesen hangzik, mivel az időszámításunkat a születésétől datáljuk).

A világ legmagasabb mesterséges karácsonyfája 1950-ben Washington egyik bevásárlóközpontjában épült (221 láb magas volt).

Az angolszász Xmas rövidítés nem vallástalan. Az X betű görög rövidítése Krisztus nevének.

Európában évente közel 60 millió karácsonyfát termesztenek és adnak el.

A Bibliában sehol sincs utalás arra, hogy az angyalok énekelnének. 

Amíg Assisi Szent Ferenc a 13. században nem vezette be, nem énekeltek karácsonyi dalokat a templomokban.

Krisztus életéről szóló mesékben három napkeleti bölcs keresi fel a jászolt, holott Máté evangéliuma nem számszerűsíti őket. Egyszerűen "bölcsek"-ről van csak szó.

Amerikai kutatók teljesen komoly számítást végeztek arról, hogy Mikulás egyedül hordhatja-e ki az ajándékokat, de arra jutottak, hogy nem, mivel a rövid idő és a nagy távolság miatt olyan nagy sebességgel kellene haladnia a szánnak, hogy a felületi súrlódástól minduntalan lángra lobbanna. Mondjuk ezért a számításukért nem számítottak Nóbel-díjra. :)