aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2013 március2010 szeptember2008 december2012 június2013 március2010 december

Akiket nem lehet eltörölni

Szerző:
Admin
2013 december 27 00:22
A Sétafikát sokan és sokféleképp támadták már. Volt, amikor a támadás az oldalnak szólt, volt amikor a személyemnek. Volt, aki nyíltan kötött belénk, volt aki alamuszi, sunyi módon próbált hiteltelenné tenni minket vagy épp ellehetetleníteni a működésünket. Támadták a túráinkat, a fórumunkat, most legutóbb pedig a fotóinkat.

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e a gondolataimat. Érdemes-e megfogalmazni mindazt, ami a fejemben kavarog, miközben Karácsony második napján, közeledve éjfélhez a 2009-es év utolsó fotóit töltögetem fel aszerverre. Érdekelhet-e egyáltalán bárkit is mindaz, ami a színfalak mögött zajlik?

Talán emlékeztek még az ügyvédi körlevélre, amivel fizetős túraoldalak próbáltak ráijeszteni mindazokra, akik merészelnek túrát vezetni. Vagy azokra, akik évekig használták, kihasználták a túraportál lehetőségeit, kapcsolatokat építgettek, ismertségre tettek szert, majd hátba szúrtak minket, kígyót-békát kiáltottak ránk.  Természetesen mindezt kibírtuk, mert egy igen erős és eltökélt (néha már-már konok) mag alkotja a Sétafika gerincét. Olyan emberek, akik megérezték a közösség erejét és akik pontosan tudják, hogy együttes erővel túl tudunk élni mindent. Ellenségeink, a másokat ellehetetleníteni próbáló senkiházik, a sértett egójú percemberek nem képesek olyat tenni, amivel végleg félreállíthatnának minket.

Nem így terveztem a Karácsonyt. Elkészült egy új fotónézegető rendszer, amellyel nem csupán a fotómappáinkat tudtuk volna kényelmesebben, gyorsabban megnézni, kezelni, hanem azokat a kategóriákat is, amelyeket jó régóta gyűjtögetünk magunknak: a sétafika kézfogós képeket, a gombákról, állatokról készült fotókat, a portrékat. Nagyon sok munka volt, de szívesen programoztam, úgy gondoltam szép ajándék lesz, amikor most, 2013 Karácsonyán bekapcsolom és használhatjátok. Ezzel párhuzamosan szerettem volna felújítani a fotófeltöltési felületet is, kihasználva szerverlehetőségeinket. Mindkét dolog elkészült, de a fotógalériánkat ért súlyos támadás után ezek valahogy nem az igaziak.

A minket megtámadó valaki (vagy valakik) annyit elértek, hogy kicsit savanyúbb lett a Karácsonyom, Karácsonyunk, mint amilyen lehetett volna. De ugyanakkor – mint már oly sokszor – azt látom, hogy összezárt a csapat. Azt érzem, hogy a legtöbbekben fellángolt az érzés: nehogy már arctalan senkik elvehessék az emlékeinket. A fórumon megindult a szervezkedés, mindenki szedegeti elő a korábbi túrák fotóanyagait. Biztos vagyok benne, hogy a fotók jelentős része vissza fog kerülni.

A támadást olyan végezte, aki érti a dolgát; nem amatőr, hanem hozzáértő, okos ember. Ezzel mondjuk a potenciális gyűlölködők java ki is hullik a rostán, mert vagy nem hozzáértők vagy nem különösebben okosak. Valószínű, hogy megrendelte valaki az ellenünk irányuló tettet. Sajnos nem ismerjük a pontos motivációját, hiszen a fotógaléria törlésével nem tudott a teljes rendszert lebénító kárt okozni, inkább csak fájdalmat. Lehet, hogy csak ennyi volt a célja. Sekélyes, kártékony lélekre vall az ilyesmi, reméljük, hogy ez a „hőstette” lesz a legnagyobb öröme. Fontolgattuk rendőrségi feljelentés megtételét is, de aztán elvetettük. Egyrészt a rendőrségnek ennél sokkal komolyabb ügyekre sincs ideje, állománya, másrészt nem vagyunk benne biztosak, hogy a rendőrségi szakértők nálunk alaposabb munkát végeznének (ha egyáltalán végeznének bármilyen munkát).

Találgatni sem akarunk, hogy ki lehetett az elkövető vagy a megbízó. Amit mi profitálhatunk a dologból az, hogy jobb rendszert építünk ki. Ez persze munkaigényes, de később meg lesz a haszna.

Jelenleg éppen befejeztem a kezdetektől 2009.12.31-ig létrehozott fotókönyvtárak visszatöltését. Szerencse, hogy ezek a régi, sokkal nehezebben pótolható fotók megvannak!

Még a 2010-es állomány várat magára, aztán kutakodok még a szerveren, hogy mit tudok helyreállítani a 2011-2013 időszakból.

Igazából nem panaszkodni akartam. Inkább megköszönni a sok-sok bíztatást, amit kaptam tőletek. A kedves, bátorító e-mail-eket, a jó szót! Sokat jelent, hogy bíztok a munkámban és megadtok minden támogatást, hogy újra felépítsük magunkat! 



Boldog 2014-et kívánok Mindenkinek!