aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2005 december2014 március2009 december2011 szeptember2011 június

Szlovákia Természeti értékei

Szerző:
János
2009 július 18 18:06
Július 18-án, reggel 7 órakor indultunk a Széna térről. Az AROD BT -től bérelt, 21 fős kisbusszal Esztergomon keresztül, a Mária Valéria hídon áthaladva érkeztünk Párkányba. Itt egy rövid egészségügyi pihenő után, továbbutazzunk a 76-os úton Zseliz-re, ahol az alpolgármester vezetésével, először a Schubert emlékszobát, majd a renoválás alatt levő Eszterházy kastély-t tekintettük meg egy fotó erejéig kivülről, majd tovább utaztunk Lévára. Léván a vár tövében levő Barsi múzeumot néztük meg, magyar nyelvű vezetéssel, miután felvettük a Pozsonyból érkező idegenvezetőnket, Arankát, aki a következő programnál, a Garamszentbenedeki Apátságnál is tolmácsolt nekünk. Vele utazzunk tovább a Selmeci hegység, Szitnya (1009m magas) hegy oldalába levő, Bacsófalvi tóhoz, amit megtekintettünk. A tóparton lángost ettünk és söröztünk, majd indultunk Nyitrára. Sajnos félúton eleredt az eső, és mire oda érkeztünk, a zuhogó eső nem tette lehetővé,a sétát a várban és környékén, így ez a programunk az időjárás miatt elmaradt. Nyitrán, a busz állomáson elköszöntünk idegenvezetőnktől, és Komáromon keresztül visszautazva, 20.30-ra megérkeztünk Budapestre. Utazás közben a buszon levetítettük, a nap látnivalóit tartalmazó DVD filmeket.
Az út ezúttal is, az Országjárók Köre, és a Természetvédő Turisták Köre közös rendezvénye volt. Az utasok most is megkapták, a térképvázlattal ellátott útvonal ismertetőt, amelyen követni tudták, mind a meglátogatott helyek történetét, mind az útvonalat, ahol keresztül haladtunk.
Következő buszos útjainkra még lehet jelentkezni: Augusztus 1: Észak Burgenland, Augusztus 8: Bakony, Augusztus 22: Fejér és Tolna megye kastélyai és várai.
Az útról készült képek megtekinthetők a Sétafika képtárában, és a Természetvédő Turisták Köre (http://termeszetvedok.fw.hu) és az Országjárók Köre (http://orszagjarok.fw.hu) honlapokon is.
A túrát vezette: Schweier László-és Ungerleider János