aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2008 március2013 december2010 szeptember2014 március2014 március2011 szeptember

Bihari Madárvárta

(Szerző: Csülök)
2009 december 19 15:52
A történelmi bihari tájegység, Kis- Sárrét területén bolyongtunk egy fagyosat. A KMNP bázisának számító Bihari Madárvárta civilizációtól elzárt, csodálatos menedék a természetbarát emberkének. Nevéhez méltón, a havas utakon végig rodeózva egy madár paradicsomba csöppentünk, minek közepén húzódik a barátságos és nagy befogadó képességgel bíró épület (amiben négyen voltunk). Bár a vonuló madaraink nagy része már elutazott, így is volt mit csodálni az Ugrai tavakon és az azokat környező alföldi erdőségekben, mezőkön. Itt sorolhatnám a ritka madár fajokat, de csak párat emelnék ki, melyekkel összefutottam (kis szintkülönbséggel). Barát, Tőkés és Cigány récék fél százas csapatokban repültek felettünk a túránk során, a Nyári ludak pedig több százan tanyáztak a befagyott tavon. Rétisasok portyáztak a tavat környező nád rengetegnél, és a Halászsas látványa sem volt ritka, ami ritka. A téli táj lenyűgöző látványa, az emberi jelenlét távolsága egyedi, természetközeli élménnyel jutalmazott meg minket. Az Ugrai tavak környékén megtett három órás túra során több madár megfigyelő torony, kilátó biztosította számunkra a leselkedést. A menetet megnehezítette (egyben meg is szépítette) az erős északi szél, mely az alföldi területeken igen szúrós és direkt tud lenni, illetve a majd térdig érő hó. Ennek kapcsán jegyezném meg, hogy túráim nehézségi fokozatát ezen (és még sok más) tényező figyelembe vételével állapítom meg, mivel szerintem a szintemelkedés nem egyedüli mérvadó.
Az időjárás viszontagságainak köszönhetően a Kisvátyoni tanösvényt nem lehetett megközelíteni, így annak megtekintése egy későbbi látogatást (vándor madaraink itt léte számít...) követel még. Hiba, hogy egész évben látogathatóként tüntetik fel a túrát, és az odajutás kitáblázását se viszik túlzásba.
A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány egyik feladata, a látogatott területek környezettudatra való kihatásának, oktató jellegének felmérése. Ezt a táj természeti szépségének, fajgazdagságának, tanösvényei minőségének, illetve a szállás szolgáltatásának, színvonalának függvényében tesszük. A Bihari Madárvárta jól szerepelt a vizsgán. Ha valaki szereti a vadregényes magányt (mint én), akkor keresse fel! Télen a totális kihaltságával és egyben nyüzsgő, gazdag madárvilágával, a többi évszakban a a jellegzetes élőhelyek megismerésével (akkor talán járhatóak az utak) teszi teljessé a kirándulást. Az épületben természetvédelmi programok, erdei iskola oktatások, szakoktatások- és vezetések igényelhetők.
No... , mindent egy mondatban: iszonyat jó volt, és egy újabb területet sikerült megszeretnünk, ott lakóikkal egyetemben.
Hajrá!

Csülök