aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2012 szeptember2016 március2006 szeptember2010 szeptember2014 december

Mátra

Szerző:
János
2010 április 20 13:12
Túravezetök Klubja- és a Természetvédök köre közös szervezésében, IV.20-án kedden autóbuszos programot bonyolítottunk a Mátrába. A ABUSZ BT 21.fös autóbuszával.

Reggel 7.órakor elindultunk Széna térröl. Az M.3-as autópályán. Első utunk Erdötelekre vezetett, ahol megtekintettük vezetéssel 7. hektáros arborétumot.

10 órakor indultunk tovább Kápolna-Vécs útvonalon Kisnánára, ahol a Kompolty család által épített várat tekintettük meg melynek éppen ott jártunkkor kezdték meg a felújítását.

Ezután következett a Verpelét határába levő Vulkáni kúp, mely az országban egyedülálló módon épségben maradt.

A vulkáni képződmény 60.méter magas és 300.méter átmérőjű.

Következő látnivalónk:Sirok vára volt, amely a község felett emelkedöVárhegyen áll. A 296.méteres riolit tufa kúpján épült belsőtornyos szabálytalan alaprajzú sánc árok rendszerrel megerősített vár romjaiba is lenyűgöző látvány.

Hamar elszaladt a másfél óra így tovább indultunk, részben erdészeti úton érkeztünk meg, az Ilona völgybe, ahol hazánk három vízesése közül, ez a legmagasabb kb 10.méter. Ezt kb 2.km sétával, és 3 patak átkeléssel tudtuk megközelíteni A séta után folytatva utunkat völgybe de már busszal

Parádfürdö irányába, de előbb még megálltunk a Szent István Csevice forrásnál és finom hideg vizet húztunk a. kerekes kútból. Mátraházán keresztül értük el a Sás tó-t mely hazánk legmagasabban levő tava (kb:500 m.magasságban) kilátó mely 50.m magas üzenképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. Ez sajnos zárva volt.

18.30.kor elindultunk haza. A buszon DVD segítségével még utoljára megnéztük a nap látnivalóit. Élményekben gazdagodva érkeztünk haza este 20 órára.

A fenti utat Bencze Éva, a Túravezetök klubja vezetője, és Ungerleider János, Természetvédö-Sétafika Kör Túravezetöje vezette.



Ungerleider János