aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2013 március2011 szeptember2012 szeptember2007 június2014 március

Csobánkára a Hosszúhegyen át

Szerző:
Loyer
2010 május 29 19:52
Herczeg Erzsi (Zsikezsóka) beszámolóját közöljük a túráról. Köszönjük, hogy megírta.

Pilisszentkereszt-Csobánka


Szombaton sajnos nem a Dera-szurdokba mentünk.hanem a Hosszú-hegyről Csobánkára. Szerettünk volna a túra előtt a Pilisszentkereszti cukrászdába bemenni, de annak ellenére nem volt fél 10-kor nyitva, hogy a nyitvatartása 7-10 óráig és 11-19 óráig lett volna. Ezért aztán tovább indultunk. Ezt a körülményt ajánljuk a pilisszentkereszti Önkormányzat Kereskedelmi Osztályának figyelmébe. Vajon miért nincs nyitva, ha nyitva kéne legyen??? Ahogy elhagytuk Szentkeresztet,és rátértünk az erdei útra,rögtön dagasztani kezdtük a sarat.Szebbnél szebb helyeken haladtunk át.

Egy útkereszteződés után aztán özönleni kezdtek a túrázók velünk szembe.Kiderült,hogy Csillaghegyről indult egy teljesítménytúra,amelyen kb 2000-en vettek részt.Hiába.mentünk be a keskenyebb ösvényre,ott is jöttek velünk szembe.Aztán az egyik ilyen kitérőnknél, a szemünk-szánk tátva maradt,olyan csodálatos kilátás tárult elénk.Itt ,a domboldalon tartottunk egy nagyobb pihenőt,és megebédeltünk.Volt,aki kakkukfűvet,szedett,nekem pedig sikerült,pár lepkét lencsevégre kapni.Majd megint egy szép ösvényen folytattuk az útunkat.Közben áthaladtunk egy ellenőrző ponton,ahol,mi is kértünk a kezünkre pecsétet.Majd megint egy újabb panorámában gyönyörködhettünk.

Ahogy mentünk egyre beljebb az erdőbe,mindenhol az elmúlt napok szélsőséges időjárásának következményeivel találkozhattunk.Sok helyen láttunk gyökerestől kidőlt fákat,az úton is többet átléptünk,vagy alatta bújtunk át.Elhullott kiscinkét is láttunk,de az eső miatt a gombák is előbújtak.

Útunk a Szentkúthoz vezetett,ahol Zoli készségesen fakasztott nekünk vízet.A víz jó hideg,de vasízű volt.Itt is láthattuk a vihar nyomait. Egy nagyobb pihenő után indultunk Csobánkára.Amikor kiértünk az erdőből ,csodálatosan ragyogott a nap,és megint egy gyönyörű látkép fogadott minket.Hátul sötétlettek a hegyek,elötte zöldellő rét,felette csillogó kék ég ,tele fodrosabbnál-fodrosabb ,hófehér felhők.Elöttünk két hegy között húzodott meg Csodánka.

Itt szálltunk buszra ,és jöttünk haza.Igaz,hogy nem a szurdok vadregényes táját jártuk be,de ezek a csodálatos kilátások mindenért kárpótoltak.Köszönöm,hogy láthattam.

Herczeg Erzsi (Zsikezsóka)