aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2011 június2016 március2015 december2011 szeptember2009 december

Vár és kastély látogatás Auusztriába

Szerző:
János
2010 augusztus 07 13:30
Beszámolónkat Dankó Kati írta. Köszönjük !

2010.08.07.-én a Természetvédö Turisták Köre Burgenlandba szervezett buszos utat, a cél Fraknó vára, és Laxenburg.

Fraknó vára a Rozália hegyen egy kiugró sziklán áll. A várat már messziről lehet látni, erőt és hatalmat sugároz. 1317 után a Nagymartoni grófok építtették, határvárként. A török ellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. Mint minden várnak sok tulajdonosa volt de itt az Esterházyak játszottak nagy szerepet, akik 1622 óta a vár tulajdonosai a mai napig. A XVII.sz. második felében a régi várat átalakították, ill. lebontották, csak a régi torony maradt meg, és kétemeletes várpalotát építettek. Később, Kismartonra költöztek egy lakhatóbb, barátságosabb kastélyba.

Jelentős magángyűjteményt őriz Fraknó vára. A hercegi fegyvertár Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteménye. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljesen épen megmaradt. Az Esterházy kincstár a világon egyedülálló gyűjtemény, amely eredeti helyén és eredeti állapotában található meg. Értékes órák, automaták, egzotikus állatpreparátumok és egyéb ritkaságok. Elefántcsontból, ezüstszálból készült miniatűr tárgyak csodálatos kivitelben. Az Esterházy ősök képtára közép- európa legnagyobb barokk, családi képtára. Ezt sajnos nem láttuk. Az udvaron viszont láttuk Ausztria legmélyebb kútját. A víztükör 90 m mélyen van, és ez alatt még 50 m víz oszlop. A még ma is élő Esterházy, Ottrubay Melinda, aki a közel múltban töltötte be 90. életévét.

Ezután következett Laxenburg. II: Ferenc császár építtette 1791-1835 között. Ez egy középkori lovagvár utánzata. Egy mesterséges szigeten áll, ahova drótón húzható komppal lehet bejutni. Ausztria kincses házaként emlegetik. A Habsburgok tavaszi rezidenciája volt. A kastély termei változatosak, ötlet dúsak, megtalálható benne a cimerek-, a szobrok terme... Gyönyörű festett üveg ablakok, dísznóbőr tapéták, fakazettás mennyezetek, egyedi intarziás szekrények hihetetlen részlet gazdagsággal. Az ősök képeit bemutató terem mennyezetének kazetta mérete, alakja tükörképként a padló mintázatán ismétlődik meg. A képek elrendezése, megvilágítása olyan mesteri, hogy az oda belépőt elvarázsolja az ottani hangulat.

Laxenburg és Schönbrunn között nyílegyenes sétányt, Mária Terézia építtette, közel 14 km.A kastély park 250 hektáros. Az óriási park megnézése ill. bejárása egy teljes napot venne igénybe, így ez , egy másik alkalomra marad.

Köszönet a szervezőknek, hogy megnézhettünk két ilyen különleges épületet, és megismerhettük a bennük zajló történelmünk egy-egy részletét is.

Tida