aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2011 december2009 december2013 március2006 június2009 december

Kastély és vár látogatás Szlovákiába

Szerző:
Loyer
2010 augusztus 14 05:58
A beszámolót Ungerleider János írta !! Köszönjük !

VIII.14. Kastély és várlátogatás Szlovákiába.

6.45.kor, a Széna téren 17-en jöttünk össze . Első megállónk Parassapusztán volt, ahol csak egészségügyi pihenőt tartottunk. Menetrend szerint érkeztünk meg az első látnivalóhoz 10 órára, Antol-ba, ahol az 1744-1950.között épült barokk Koháry kastély-t tekintettük meg, amely később a Coburg család birtokát képezte. Ez a kastély volt, Hont vármegye legszebb kastélya. Jelenleg múzeumként működik. Miután nem kaptunk magyar idegen vezetést, így a kapott magyar szöveget túravezető társam Schweier László olvasta fel termenként. A indulásig maradt időt a parkba való sétával egészítettük ki.
Következő állomásunk Selmecbánya volt, ahol a Leányvárat illetve a Óvárat tekintettük meg.
Elöször a Leányvárat, illetve más néven a Újvárat néztük meg, melyet a monda szerint Rössel Borbála építtetet mert nem akarta látni a akasztófát. A 4 emeletes várban amely szintén múzeum működik Itt is emeletenként lett ismertetve a magyar ismertető szöveg. Innen a belvároson keresztül átsétáltunk a Óvárhoz, érintve közben a Szentháromságoszlopot és a templomokat. A Óvár alapjául szolgáló templomot, a XIII. században építették a templomosok a "vörös barátok". Jelenleg a Óvár is múzeumként működik.
Körülbelül egy órányi utazás után értünk Végles várához . Története: Engel Pál történész adatai szerint Végles korai épülete azonos azzal a 1368-1381 között "Liget " néven említett vadászkastéllyal, amit Nagy Lajos király épített a Zólyomi erdőrengetegbe melyet elláttak védelmi céllal is.
Sajnos jelenleg építkezés miatt körbe van kerítve, így nem tudtunk bejutni a területre. Mint utóbb kiderült egy konferencia központtal egybeépített várszállót építenek a Végles várából. .Innen tovább utazva érkeztünk Fülekre. Ahol szintén tartottunk egy kis városnéző sétát .és közbe útba ejtettük a várat is ahol, éppen a Palóc napi rendezvényt tartották. 17.30.kor indultunk haza Budapest felé A Magyar oldalon a busz jobb hátsó kereke defektet kapott, így a Kerekharaszti benzinkútnál átszálltunk egy másik buszba, és azzal fejeztük be a programunkat.
Az útról készült fotók megtekinthetők a képtárban.
Szeptemberben még 2. utunk lesz , amelyre még jelentkezni lehet .
1 Dél Bükk. és 2.Alföld., egységesen : 4000.ft/fő részvételi költséggel. Túravezetők: Schweier László -Ungerleider János