aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2014 március2011 december2012 szeptember2009 december2012 március2005 december

Tudjam, ha nem megyünk

Szerző:
Admin
2013 május 15 12:11
Adminként kapok néha e-mail-t azért, mert egy-egy túra elmarad és valaki "potyán" megy az indulási helyre. Ez minősítheti a túravezetőt, de a túrázót is!
Weboldalunkon a "Túravezetők figyelmébe" menüpontnál olvashatunk egy passzust, amely szabályozni kívánja az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket:

Amennyiben valamiért elmarad a túra, a Túravezető kötelessége jelezni a többieknek a fórumon, esetleg üzenetben, illetve ha megvan a jelentkezett túrázók elérhetősége, akkor telefonon, e-mailben (nem elegendő a túra státuszát átállítani a túra előtti napon "ELMARAD"-ra). Bárkivel előfordulhat előre nem várt esemény (baleset, betegség, cigánygyerekek potyogása az égből) és ezt a többiek általában tolerálják is, ám ha az utolsó pillanatban egy Túravezető azért mondja le a programot ami nem tekinthető komoly indoknak ("nincs kedvem", "anyósom meglátogat és ott szeretnék lenni", "hirtelen vásárolnom kell") ...nos elgondolkodunk a komolyságán.

Igen ám! Csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű!
Szúrópróbaszerűen végignéztem jónéhány felhasználó adatlapját Túravezetői státusszal. A legtöbb helyen csak a név látható és semmi más. Kíváncsivá tett a dolog és írtam egy programot, amely ilyen szempontból elemzi az adatokat.

Elég meglepő végeredményre jutottam: a legtöbb regisztrációnál nincs bejelölve, hogy az adott adatot ki tekintheti meg (illetve az van beállítva, ami az alapértelmezett, vagyis hogy "senki"). Jó! Értem ezt! Vigyázunk a személyes adatainkra és a többi, és a többi... Viszont a Túravezetők csak akkor tudnak minket értesíteni egy túra váratlan elmaradásáról, ha el tudnak érni minket.

Ennek egyik módja, hogy az indulást megelőzően jelzi a Túraprogramoknál, illetve a túrához tartozó fórumban (ha van neki ilyen). Ha a túra jelentkezéshez volt kötve és a túrázó megadta a telefonszámát, akkor a "Jelentkezem" felületnél a TV látja a szükséges adatokat, ám ha a túra nem volt kötelezően jelentkezéshez kötve vagy a túrázó nem adta meg az elérhetőségeit, akkor "bukta van".

Bejelentkezve a Beállításoknál tudod beállítani, hogy ki lássa az adataidat. Itt célszerű megadni a telefonszámod, illete engedélyezni, hogy a Túravezetők lássák is azt. Másképp csak statisztikai adatként használható fel, azzal meg nem mész sokra, ha elmarad a túra, Te meg nem tudsz róla.


A Túravezetők lehetőség szerint megtartják a túráikat, hiszen ezért írták ki. Viszont valóban közbejöhet bármi (baleset, közlekedési helyzet, előre nem látott esemény, extrém időjárás, stb.) ami miatt le kell mondani az utolsó percben a programot. Ilyenkor mindkettőtöknek segítség, ha tudja jelezni feléd: akár kereshetsz másik programot, akár elindulhatsz "saját szakálladra", innentől már a Te döntésed.