aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2014 március2011 december2009 december2009 december2016 március2011 június

Sétafika hírlevél rendszer

Szerző:
Admin
2016 március 08 14:12
Az elmúlt években sokat változtattunk mind a levelezési, mind a hírlevél rendszerünkön. Most a legutóbbi verzióval szeretnélek megismertetni titeket!
Hosszú-hosszú évekig úgy működött a Sétafika, hogy a túravezető elkészítette a programját, aktiválta azt, s ezzel egy időben az oldal nekilátott kiküldeni róla az azonnali hírlevelet. Ez ugyan valós idejű információhoz juttatott minden regisztráltat, de olyan esetekben amikor valamely túravezető ráérő idejében feltett mondjuk húsz túrát egyszerre - ami nem tilos - egyrészt telepakolta a címzettek virtuális leveles ládikáját, másfelől igencsak megterhelte a rendszert.

Akik nem foglalkoznak programozással legtöbbször nem is sejtik, hogy az e-mailes adatforgalom milyen idő- és erőforrásigényes tevékenység! Nem is beszélve arról, hogy a szolgáltatók bizony legtöbbször kőkeményen limitálják az óránként és naponta kiküldhető e-mailek számát. Ezeket a korlátokat véletlenül vagy direkt átlépve vagy kiszámlázáskor kerekedik szép nagyra az ember szeme vagy letilt a szerver és bennragadnak a levelek.

Visszatérve saját sztorinkhoz: akkoriban egy nagyon laza rendszabályú szerveren működtünk (ez volt az idő, amikor nemzetközi vizeken hajózó szervert is használtunk)...

Áttértünk tehát napi rendszerességű kiküldésre: ez már kevesebb levelet generált, de megesett, hogy a program javítgatása közben a túravezető többször is beélesítette, majd piszkozatba tette a programját. Ekkor fals infók kerültek az ajánlat listára. Ezt a hibát idővel kiküszöböltük, illetve bevezettük azt, hogy ne automatikusan történjen a hírlevélküldés, hanem a túravezető kérésére.

Páran jeleztétek, hogy sok a napi levél, így picit átalakítottuk a rendszert, hogy lehessen heti rendszerességgel is megkapni a leveleket.

Jó pár évig ezt használtuk! Egyrészt nem volt túl egyszerű leprogramozni és stabillá tenni a működést, így nem szívesen piszkáltunk bele, másrészt semmi sem indokolta a módosítást.

A Sétafika portál fejlődésével és a szolgáltatónk megszűnése miatt szét kellett választanunk a fotó és a webfelületet. A webfelületünk így kisebb, olcsóbb, de gyorsabb szerverre került át, ahol viszont már igen komoly e-mail limittel kellett számolnunk. Az óránként száz, napi négyszáz e-mail általában elegendő szokott lenni, de mi többezres regisztrált számmal rendelkezünk és ha nekiálltunk volna időosztással dolgozni, sokan nagyon-nagyon megkésve olvasgathatták volna el az ajánlatainkat. Picit trükközgettünk és mivel a cégünk jópár szerverhelyet bérel (olyan weboldalakkal, amelyek nem bonyolítanak e-mail forgalmat), kicsit „utaztattuk” a leveleket. Ennek ugyan nem örülnek a szolgáltatók, de mivel nem illegális és nem is tartalmaz a szerződésünk ennek ellentmondó passzust, hát csináltuk. 



Az újabb változtatást a tőletek kapott visszajelzések és az e-mail háttérbe szorulása indokolta:

Felesleges napi szinten levelezgetni, mivel a legtöbb felhasználó nem nézegeti naponta a postafiókját; legtöbben a Facebook-on élik az életüket, ott csetelnek, ott kommunikálnak. Az erőforrások drágulása szerencsére nem volt számottevő az utóbbi időben, így a módosítás tényleg inkább célszerű, mint szükségszerű volt.

Áttértünk tehát a heti hírlevélkiküldésre. A jelenlegi rendszerben bejelentkezve a Beállítás menüpontra kattintva juthat el mindenki a saját adatai módosításához. Itt lefelé görgetve gyorsan meglesz a „Levelezésed a Sétafika Túraportálon” rész!



Itt a Te kezedben van a döntés:

  • A felső részen a levelezés tiltása részt kipiálva letiltod a hírleveleket. A többi levelet (privát leveleket és a fontos rendszerleveleket) ettől függetlenül megkapod. A pipát betéve így jelentőségét veszti, hogy a mező alsó részén milyen kiküldési időt jelöltél korábban.
  • A mező alsó részén átállíthatod, hogy a heti hírlevelet mikor kezdje kézbesíteni a rendszer! Ez alapból csütörtök 22 órára van állítva, de természetesen bármikorra átállíthatod. Fontos! A beállítás azt mutatja meg, hogy mikor kezdje a rendszer a kipostázást! Ha tehát Te beállítod mondjuk a péntek 10 órát, akkor pénteken nem 10.00-kor kapod meg a hírleveled, hanem attól függően, hogy milyen a rendszer terheltsége és hányan kérték ugyanebben az időzónában valamivel később.
A rendszer teljes kiépítettségével mától él! Használjátok és tapasztaljátok ki a nektek leginkább praktikus beállításokat!