aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2011 december2011 szeptember2009 december2009 december2013 december2012 december

Bükk.

Szerző:
János
2010 szeptember 04 08:14
Ezt a beszámolónkat Dankó Kati írta. Köszönjük neki.

2010. szeptember 4 : Dél-Bükk

A Természetvédő Turisták Köre szervezésében buszos túrát tettünk a Bükk alján.

A következő településeket kerestük fel, Cserépváralja, Cserépfalu, Bogács, Szomolya, Noszvaj. Ezek a települések közel vannak egymáshoz, a Bükk déli részén. Sok régi, hagyományos építésű ház áll itt szépen felújítva, megőrizve az eredetiségét.



Cserépváralján már az ókorban laktak. A Mangó-tetőn található a magyarországi kaptárkövek közül a legnagyobb. Kis erdei sétával értünk, a szabályos kúp alakú 16 m magas kaptárkőhöz. A 20 mill. évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység által keletkezett kőzet (riolittufa), majd az erózió szép kerek, kúpos formákat hozott létre, ezek a kaptárkövek. Ezekbe a kövekbe kis fülkéket vájtak kb.60x30 cm-ek. A mai napig nem bizonyított, mire is szolgáltak ezek. A tufa könnyen megmunkálható, ezért is terjedhettek el ezen a részen a barlanglakások. Megnéztük a Barlanglakás Tájházat, ahol még 60-as években laktak.



Cserépfaluban felmentünk a Berezd- tetőre, ahol a Millenniumi kilátót néztük meg, ami tufából épült, és az alakja egy kaptárkőre emlékeztet. A kilátás pazar a Bükk magasabb csúcsai felé. Lefelé jövet a domb oldalában megkerestük az itt lévő, lakatlan barlanglakásokat is. A Suba-lyuk Múzeumban vannak, az innen nem messze lévő Hór völgyben talált, Közép Európa legidősebb ősember leletek.



Bogács területén már az őskorban is éltek. A Tájház után felmentünk a Kilátóba, ahonnan szintén szép kilátásban gyönyörködhettünk. A táj nagyon változatos, mindenhonnan rá látni a Bükk vonulatára. A közelben lévő Szabadtéri Lepke Múzeumot is megnéztük. 5 évi gyűjtő munka eredményét mutatja be.



Szomolyától nyugatra, a Vén-hegy nyugati lejtőjén található a Kaptárkő Tanösvény, 31 hektáron. Elég meredeken kell leereszkedni a riolittufa vonulathoz, azaz a kaptárkövekhez. A látvány fantasztikus, a nagy kerek kövek, sima felülettel. Nem kisebb élmény volt azok megmászása sem.



A jelentős szintkülönbség megtétele után, még hátra volt Noszvaj, ahol a Gazda Házban kemencében sült, szilva lekváros bukta és diós tekercs várt ránk. A friss sütemények különböző kosarakban voltak kirakva, a kemence kellemes melegében kóstoltuk meg a környéken termelt borokat, és a házi szilvalekvárt.

Számomra különleges élmény volt, hogy a tájház így megelevenedett, ilyen élő volt.

Méltó befejezése volt a kellemesen, jó hangulatban eltöltött napnak.

.

Köszönet a szervezőknek, hogy megismerhettük a Bükk kevésbé ismert arcát.