aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2013 március2006 szeptember2013 december2010 szeptember2012 december2010 szeptember

Családbarát túra 8.

Szerző:
Loyer
2009 augusztus 09 06:24
2009. 08. 09: Családbarát vasárnapi túra a budai hegységben.
(Nagybányai út- Reptér- Oroszlán szikla - Árpád kilátó- Fenyőgyöngye)

24-en indultunk a Batthyány tértől a mai családbarát túránkra. Sajnos a gyerekeket ezúttal is csak az 5 és fél éves Bercike képviselte, pedig jó lenne, ha több gyerek lenne, mert így nem unatkoznának a sok felnőtt között.
A Nagybányai úttól először a Határnyereg felé vettük az irányt, majd a Homokhegyet megkerülve, átmentünk a Hármashatárhegyi repülőtéren, vissza a Határnyereghez, ahonnan a Glück Frigyes úton az Oroszlán sziklát érintve mentünk fel az Árpád kilátóhoz. Sajnos újabban annyira bevan nőve a fákkal az előtte lévő rész, hogy csak egy kis sávon lehet kilátni, nem úgy mint ősszel és télen, amikor a fák lehullatják már a leveleiket. Itt tartottunk kéb 40 perces pihenőt és étkezési szünetet, majd elindultunk túránk végcélja a Fenyőgyöngye felé.
Itt a csapat egyeik fele, úgy döntött, hogy - mivel kevés volt ez a kb. 8-km-es táv - gyalog megy le a hegyről, a Kolosy térig, a másik felével megvártuk a buszt és azzal mentünk haza. Az idő, és a hangulat jó volt. Szerencsére nem volt túl meleg, így kellemes volt sétálni a fák alatt.
Következő családbarát vasárnapi túra, augusztus 23-án lesz, találkozó: 9.00 óra, Moszkva tér, Metró kijárat előtt. Remélem, többen jönnek el. Mindenkit szeretettel várunk!

Schweier László túravezető


Oroszlán-szikla

A Hármashatárhegyi repülőtérre vezető turistaút mellett lévő sziklák egy oroszlán formájú kőtömbről kapták a nevüket. A szikla egy oroszlánra hasonlító dolomittömb, amit utána faragtak, hogy még jobban hasonlítson az állatra. A szikla a II. világháborúban megsérült. A szikla feletti hegyoldalban egy triász-dolomitban kialakult kis barlang, az Oroszlán-barlang található.

Árpád-kilátó

A székely stílusú kilátó 1929-ben épült fel terméskőből, Friedrich Lóránt tervei szerint.
A Csatárka városrész felett előre ugrik a Hármashatár-hegy-csoport tagjaként a 377 méter magas Látó-hegy (régebbi nevén Gugger-hegy). Glück Frigyes (1858-1931), a Svábhegyi Egyesület elnöke és a János-hegyi Erzsébet-kilátó megépítésének ötletadója javasolta ezen a helyen is egy kilátó építését.
Bár a kilátó alatti terület időközben szinte teljesen beépült, még mindig nagyszerű kilátás nyílik innen a Budai-hegyekre, a Dunára és a mögötte húzódó Pestre.