f0af69
6d3f0f
925f28
fae4cd
osz
2011 június2011 december2011 december2011 szeptember2013 december2008 december2011 június

Pűnkösdölés Dél Morvaországba

Szerző:
Egripeter
2017 június 07 18:56
A ritkábban látogatott Dél Morva vidéket néztük végig Brec'lavtol Telc'-ig

Pünkösdölés Dél Morvaországban

Még évekkel ezelőtt mikor egyedűl leeveztem Olmütztől (Olomoc) a Morva folyón,Bata csatornán, Dunán Pestig volt egy esőnapom Hodoninba ami csak mint a Trianonba szorgoskodó Masaryk szülővárosaként ismert.Innen el akartam menni Holic'-ba,Brec'lav-ba ,de a vihar győzött,s így csak most jutottam el a környékre.Az utat eredetileg 4 naposra tervesztem,aztán 3 lett.Volt is rá 4 jelentkezőm,de valami közbejött nekik.Nos a végén a barátaimmal mentem,7 személyes Volkswagen Sharannal.Megindultunk Ausztria felé Schosshofnál kastélynézés,majd Marchegg: kastély,templom a II. világháborús halottak fotóival,és az átépített határőr emlékmű. A réginél a birodalmi sasos határkő kerek részénél,csak levésték a horogkeresztet a dagi madár alól,és egy stilizált bronz Osztrák címertrikolort tettek a helyére. Utána kis Brec'lavi (Leventevár,Lüdenburg) körülnézés majd az Apollo kemingbe lefoglaltunk hatan a 2 műhelykocsiból kialakított szobát,amik belűl nagyon jól felszereltek,tiszták voltak,s olcsóbbak mint a saját sátorban alvás.Utána a Lednicei kastély,és a tó körbejárása fért még bele.A Janukovi vár nevű műrom sajnos már nem.

Fél órával a tervezettnél indúltunk. Mikulovi városnézés ,Jaroslevicei kastély ahol egy Magyar alakulat csatlakozott a háború végén a németek ellen harcoló partizánokhoz. A közűlük elesettek sírjánál is fejet hajtottunk.Utána Morvaország legnagyobb vizimalmánál Slupba ebédeltünk.
Znojmo (Znajim) A sertésborda,és a legjobb uborka hazája.Persze azért van pár gótikus,és reneszánsz épület a városban.A várba a világ legszebb helyén lévő sörgyáron keresztűl érkeztünk,majd a Főszékesegyház után a Vranov nad Dyjí (Frain),és a Bítovi vár.Ezután Attila a sofőrünk,és barátom vérszemet kapott,és elvitt minket a gyönyörű Telc'be. Majdnem Slavonice-be,egy Telc'hez hasonló kis ékszerdoboz városba is bementünk,de lehet hogy véres verekedésbe torkolódott volna a vita hogy melyik a szebb,és az eső is nagyon rákezdett. Útépítés miatt elterelve örűltünk,hogy megtaláltuk az autópályát. Mondtam,hogy menjünk Brno-ba (Brűn) kicsit pihenni,és legalább a főtéren mászkálni egyet,mert a társaság fele még nem volt itt,de a városból csak egy kűlvárosi villamospályát láttunk Lengyel Pesa járművel,de még az is elkanyarodott. Szállásunkra érve már senki se kért altatódalt és ringatást.

Összecsomagoltunk,s kimentünk Lednicébe.Itt megállapítottuk hogy Janikov Hrad szinte megközelíthetetlen kocsival.Bérelj biciklit,elektromos motort. Űllj szekérre,hajóba,vagy gyalogolj nagyon sokat.Valtice felé menve ezt csináltuk.A Tó előtt kiszálva a Halász kastélyt,Új udvart,3 gráciát,Szent Hubertusz kápolnát,Randez voust,Rotundát,Valticét,Kolonádot megnézve ebéd. Shattenbergen át a Museumdorf Nidersulz Skansen. Én még ennyi présházat egy helyen még nem láttam ! Ezután Gänserdorf ahol a szafari park helyén sajnos már csak szélerőművek,és olajkutak vannak.A vasúti múzeum után rövid autós városnézés Ort/Donauba,majd Hainburgon át haza.