aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2012 március2010 szeptember2013 március2012 június2011 június2014 december

OKT kényelmesen Nógrádtól Mátraverebélyig

Szerző:
Admin
2019 augusztus 22 18:12
Az OKT végigjárása legtöbbször nem kedv, hanem idő, pénz és logisztika kérdése. Az első kettő adott (vagy nem), az utóbbi azonban sokszor igen komoly fejtörést okoz, főleg olyan területeken, mint a Cserhát, amelyet nyugodtan nevezhetünk a közösségi tömegközlekedés mostohagyermekének.

Az Országos Kéktúra 2013-as nyomvonal-felülvizsgálata keretében nyomvonala több szakaszon érdemben módosult. Cserhátsurány és Szandaváralja közt korábban Terénytől
nyugatra vezetett az OKT nyomvonala: itt érintett szántóföldet (ahol többször
beszántották az ösvényt), aszfaltozott műutat és a Cserhátsurányra bevezető földutat, amely gyakorlatilag a Szanda-patak víztározójává vált a legkisebb eső hatására is. Az új nyomvonal sokkal barátibb és érinti Terényt, amely kapcsán most írni szeretnék!

A Cserhátban nagyon nehéz leszervezni a túrákat még akkor is, ha az ember vállalja az egyhuzamban való teljesítést, a „nagy zsákos” túrát. Akinek ehhez nincs meg a kellő szabad ideje vagy fizikuma, az kénytelen „csillagtúrásítani” a szakaszdarabokat. A másik probléma, hogy a kéktúrázó haladni szeretne, így egy szálláson maximum egy éjszakát kíván tölteni, ami sok szállásadó számára aggályos! Vagy több éjszakára adják csak ki a szállást vagy felárat fizettetnek az egyéjszakás kalandért (…hmmm …úgy tűnik az „egyéjszakás kaland” mindig többe
van), ami természetes, ám sokkal költséghatákonyabb lenne, ha több éjszakát tölthetnénk ugyanazon a szálláson

Mit lehet tenni?

A túramozgalom cserháti szakaszának bejárása alkalmával jutottunk el Terénybe, ahol az Árdai vendégházban ( ) sikerült szállást foglalnunk. Itt is van némi egyéjszakás felár, de amúgy nem volt gond az egyéjszakával, a szállásadó hölgy mindenben nagyon segítőkésznek, rugalmasnak bizonyult! Maga a szállás nagyon kellemes: a felújított parasztházban három különálló, beépített tetőterű apartman kapott helyet.Az épületben központi fűtés gondoskodik a melegről hűvösebb napokon - akinek van kedve, akár a vaskályhákba is befűthet, a házigazdák tudnak tűzifát biztosítani -, de a légkondi sem hiányzik. Tágas, fedett külső közösségi tér tartozik az épülethez, ha nagyobb csapattal érkezne valaki. Előre lebeszélve a hölgy készít vacsorát is (nagyon finomat). Szóval ideális a hely!

Ám szimpatikus szállásadóval, jó minőségű szállással szerencsére sok helyen találkozhatunk, amiért erről a helyről külön írok: a szállásadó hölgy családja átérezve a túrázók gondját egyfajta utaztatási rendszert vállal azok részére, akik náluk szállnak meg!

Mit jelent ez az utaztatási rendszer?

A szállásadók előre lebeszélt módon vállalják minimum két fő részére és két éjszaka lefoglalása esetén, hogy a náluk megszálló vendégeket a 18-as és 19-es OKT szakaszon az indulási pontra szállítják reggel, a túra végeztével pedig délután, este elmennek értük oda, ahol végeztek (értelemszerűen személyautóval könnyen megközelíthető pontra). A pontos díjszabást itt nem részletezem, mert ez nyilván függ a távolságtól, mindenesetre már két fő esetén is nagyon érdemes elgondolkozni a dolgon, három-négy főnél pedig mindenképp megéri, mivel nagyjából annyiba kerül, mint a tömegközlekedés. Ezért az árért viszont nem kell a sokszor több átszállással, várakozással bajlódni, arról a magával ragadó élményről nem is beszélve, amikor esetleg lekéssük a csatlakozást vagy az utolsó buszt, vonatot! Ezzel a módszerrel kapkodás, idegeskedés nélkül teljesíthetők a szakaszdarabok, ha rosszul mértük fel a napi etapot és túl korán érkezünk a napi végpontra, akár meg is toldhatjuk azt egy-két órányi továbbgyaloglással, mégis biztos lesz a szállásunk. Nincs rohanás, nincs bizonytalanság!