aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2014 december2012 december2013 március2016 március2006 június2013 március

2017 volt a vízválasztó a weboldalunk életében

Szerző:
Admin
2017 december 23 07:28
...az adatokat elemezve elmondhatjuk, hogy jelenleg (2017 folyamán) többen használtuk a Sétafika felületet, mint a megelőző három év bármelyikében!

Sokat gondolkodtam az elmúlt éveken az utóbbi időben! A megváltozott túrázási szokásoktól kezdve a közösségi élet „fészbukalizációjáig” sok dolog eszembe jutott. Körbenézve az interneten kicsit kiüresedettnek érzem a világot: ahhoz hasonlónak, mint a régi-régi időkben, amikor a Google még nem létezett és csak véletlenszerűen keresgéltünk!

A netezés lassan a telefonon keresztül végzett „fészbukozássá” silányul, már híreket is csak megszűrve olvasunk. Ha kezdőként túrázni szeretnénk jelenleg gyakorlatilag két – működő – túraportált találunk: a Túratársat és minket, a Sétafikát. A többi, kisebb túragyűjtő helyeket felfalta a mindent bekebelező virtuális kisgömböc, Mark Zuckerberg csodája. Pedig a FB nem egy mindent felváltó csoda! Valóban, nagyon könnyű eseményeket létrehozni rajta, ami aztán pillanatokon belül szétszórható, de a rendszer jellegéből adódóan belterjessé tesz (ezt most itt nem fejtem ki, erre sokkal nagyobb térre van szükség).

Az persze öröm, hogy talpon tudtunk maradni sokak kiábrándultsága, elfásultsága ellenére is, hiszen mindig akadnak lelkes emberkék, akik nem akarnak belenyugodni abba, ami épp van! Túrák, programok továbbra is szerveződnek, ha a weboldal fórumán nincs is akkora aktivitás, mint amikor boldog-boldogtalan beleszólhatott, beletrollkodhatott mindenbe. A korábban aktívan túrázók közül sokan megházasodtak, gyermeket nevelnek, így ők jó ideig el lesznek foglalva, de bízunk benne, hogy később visszatérnek hozzánk. Szerencsére – ha kicsit alacsonyabb fordulatszámon is, de – működik az oldal!

A logokból és a tagságból ítélve megváltozott a velünk túrázók összetétele: inkább a csendesebb olvasgatók vannak többségben, mint az extrovertált „megmondóemberek”. A viszonylag alacsonyabb túravezetői szám ellenére nem csökkent az érdeklődés részetekről: az adatokat elemezve elmondhatjuk, hogy jelenleg (2017 folyamán) többen használtuk a Sétafika felületet, mint a megelőző három év bármelyikében! Ez bizakodással tölt el, mert úgy tűnik nem voltak hiábavalók a használhatóbbá tételért folytatott erőfeszítések, fejlesztések! A korábbi évek létszámcsökkenése megállt és megfordult a tendencia: reméljük ez annak köszönhető, hogy itt rendezett, visszakereshető formában kutakodhatunk minket érdeklő programok után.

Persze, viszonylag szerencsés helyzetben is vagyunk, hiszen a kezdetek óta rengetegen megismerhettek minket: a Sétafika indulása óta közel 5500 különböző program került fel hozzánk, amin sok-sok ezer túrázó vett részt! Tehát úgymond benne vagyunk a köztudatban. Ha valahol kimondja egy kiránduló, hogy „Sétafika”, szinte biztos van valaki, aki rávágja, hogy „ismerem”! Mondjuk, hogy közben mosolyra húzódik az illető szája széle vagy lebiggyed, az mindig attól függ hogyan áll, állt a közösséghez; szerencsére a mosoly gyakoribb. A mosolygós delikvensek ilyenkor sokszor el is kezdik sorolni, kiket ismernek a weboldalról, melyik túravezetőkkel túráztak már …sokszor hallhatjuk olyanok neveit akik sajnos már abbahagyták a szervezést. A túratársakal való összekacsintás jó érzés, kicsit egy valódi közösségi tudat jelenlétét érezhetjük ilyenkor: az azonos érdeklődés összeköt minket.

Az indító mondatok lehangoltsága ellenére jó évet zártunk, sok közös élménnyel lettünk gazdagabbak! Nagyon sok új ember regisztrált be hozzánk és szerencsére sokan velünk is maradtak a próbatagság lejárta után is! A régi motorosok számára jó hír, hogy terveim szerint azoknak, akik öt éven át érvényes tagsággal rendelkeznek végleges és ingyenes tagságot biztosítunk: ezzel is szeretnénk kifejezni hálánkat, amiért támogatásukkal lehetővé tették a Sétafika fejlesztését, technikai hátterének biztosítását!

Mindenkinek boldog, békés ünnepeket és sikerekben, túrákban gazdag 2018-as évet kívánok!

(Admin)