aedc77
105325
3d7a3c
e4f3d1
tavasz
2013 december2005 december2014 március2011 szeptember2013 március

Budai hegység: Normafa- Rupp hegy

Szerző:
Loyer
2009 február 28 08:52
2009. február 28: Normafa- Makkosmária- Piktortégla üregek- Frankhegy

Reggel 9 óra, Moszkva tér: 26-an indultunk túránkra, és útközben még ketten csatlakoztak így a végleges létszám 28 fő lett. Először a 90/A busszal a Normafához mentünk, ahol szokásunk szerint bevártuk a másik busszal érkezőket, mielőbb tovább indultunk volna. Szerencsére, bár igen ködös volt az idő, legalább nem volt hideg. Később ez okozta a problémát, mert a hó is eléggé kezdett olvadozni az úton, amikor már lefelé mentünk a hegyről. De nem siessünk ennyire előre..
Miután a csapat minden tagja megérkezett elindultunk Makkosmária felé, pár mondatot beidézek Makkosmária történetéből:

"Nevét egy legenda szerint arról kapta, hogy az itt álló kisebb kápolna a törökdúlás idején elpusztult, és a benne őrzött Szűz Mária képet a környékbeliek egy tölgyfa törzsére akasztva őrizték. A ma itt található Mária kép természetesen csak az eredeti festmény másolata.

A rét szélén épült trinitárius templomot 1748-ban alapították. A templom nem csupán műemlék, hanem mind a mai napig használják: vasárnaponként misét tartanak, egyházi esküvők és keresztelők színhelye. A templom és a kertjében alapított temető keresztény zarándokhelynek számít."

Makkosmárián kis szünetet tartottunk, volt aki evett- ivott, volt aki elment megnézni a kegytemplomot, ami ezúttal nem volt nyitva, így csak az üvegajtón keresztül lehetett belátni.
A piktortégla üregek felé folytattuk tovább utunkat a sárga sávon, ami aztán a piros sáv érintésével, a sárga körtúra útra tért ki. A Frank-hegyi és Farkashegy közötti útszakasz teli van piktortégla üregekkel és barlangokkal, de tulajdonképpen mi is az a piktortégla? A választ itt kapjuk meg rá:

"Budaörsön a piktortégla készítésének nagy múltja volt, már az 1880-as években gyártották. Ezzel foglalkozott a Szakály, a Zirkelbach, a Herczog, a Mayer, a Dörflinger, a Wendeler, majd később az Eppich-család is. Ezt a téglát a szobafestők alapozó fedőanyagnak használták. A piktortégla-gyártáshoz szükséges földet a Csiki-hegyekben, a Frank-hegyen és a Budakeszi-erdőben kezdetleges tárnákból bányászták."

Mentünk tovább a meglepően havas úton, szerencsére még nem taposták ki annyira, hogy nagyon csússzon így tudtunk haladni. A sárga körtúra útról áttértünk a piros négyzetre, amely a Frank-hegyi turistaház felé vezet, de most nem mentünk be, hanem a piros körtúra útvonalon továbbmentünk végcélunk a 8-as busz Irhás árok-i megállója felé. Sajnos mire ideértünk kezdett olvadni a hó, így sokkal csúszósabb és veszélyesebb volt rajta lemenni. Szerencsére az út mentén, majdnem végig egy kerítés volt, amibe baj esetén meglehetett kapaszkodni. Így aztán mindenki szerencsésen leért, és baj nélkül véget ért a mai túránk. Ferike ma is velünk volt, de komolyabb probléma nem volt vele, azonkívül, hogy időnként rákellett szólni, hogy a nagy faággal nehogy kiverje mások szemét. Mindent összevetve, a mai túránk a még havas idő ellenére jól zajlott, szerencsésen, baleset nélkül hazaértünk, az idő és hangulat is jó volt.
(loyer)